Spise riktig

Hva skal man spise når man trener

Riktig kosthold gjør deg sterk

Når du opplever at treningen flyter godt så er det frustrerende om resultatene uteblir! Tenk om det ikke er treningen det er noe i veien med, men at det er maten? Med alle helsealarmene og dietter er det ikke lett å vite hvordan man skal spise for at kroppen skal ha det bra og kunne utnytte seg av treningen. Det hadde vært enklere om det fantes en måte å spise som var det beste for alle. Men hvordan du spiser riktig er som så mye annet svært individuelt. Her har vi laget en liste på 10 tips som de fleste kan benytte!

1. Glem ikke proteinet – kroppens byggesteiner

Når du spiser dine store måltider, spesielt når du spiser tilberedt mat, er det ikke så stor risiko for at du går glipp av proteinet. Er du et mellommåltidsmenneske bør du ikke glemme å få med deg det da heller. Kanskje litt skinke på brødskiven, en liten bønnesalat eller litt yoghurt i smoothien. Det gjør at kroppen hele tiden har byggesteiner å ta av.

2. Hvor mye skal du spise

Hvor mye skal man spise når man trener? Mange som ikke får resultater av treningen spiser for lite. Et tegn på det pleier å være at man også har lett for å få infeksjoner og lett blir skadet. Da kan et godt tips være å prøve å øke matinntaket samtidig som du sover mer!

3. Spis regelmessig

Spiser du uregelmessig kan du få daler og miste ork når blodsukkeret synker. Kommer dalen i forbindelse med treningen blir resultatet mest sannsynlig like bra som humøret ditt… Prøv å spise regelmessig og lær deg hvordan du selv fungerer. Da vet du når det er på tide med mer påfyll av mat.

4. Spis naturlig

Du skal forstå hva du spiser. Lag mat fra bunnen så ofte som mulig. Hel- og halvfabrikat inneholder ofte for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer. Lær deg å lese innholdsfortegnelser og pass på at mesteparten av maten du stapper i deg er lagd fra grunnen av rene råvarer som ikke er foredlet.

5. Drikk vann

Om du spiser sunt trenger du ikke å fylle på med flytende energi. Det holder med vann – som kroppen elsker! Du kan fint sløyfe i sportdrikkene om du ikke skal kjøre svette økter som er lengre enn 60–90 minutter (avhengig av hvor mye du svetter).

6. Handle riktig

Pass på at du vet hva du skal spise neste dag. Da unngår du dårlige panikkvalg i butikken fordi du er supersulten. Prøv å ha med deg det du skal spise hele dagen, inklusivt mellommåltidene.

7. Glem ikke karbohydratene

Karbohydrater fungerer som kroppens brensel og du kommer til å orke å trene (og tenke) bedre med karbohydrater i systemet. Men det betyr ikke nødvendigvis en kjempeporsjon pasta. Det kan også være fullkornsbrød, grønnsaker, rotfrukter og ris.

8. Planlegg

Planlegg hvordan du skal spise før og etter treningen. Pass på at du ikke trener på tom mage, men spis 1–2 timer før. Vent heller ikke for lenge etter treningen før du får i deg noe. Etter treningen kan du gjerne spise dagens største måltid.

9. Spis variert

Du føler deg best ved å spise variert med mye grønnsaker og frukt. Det kommer også til å hjelpe deg med å holde deg frisk takket være alle vitaminer, mineraler og antioksidanter. Og den som er frisk kan fortsette med trening, som igjen vil gi resultater.

10. Tenk 80/20

Pass på at 8 av 10 måltider er sunne og gjennomtenkte. Det kommer du langt med, og du trenger ikke å få dårlig samvittighet om du av og til spiser junk. Du er tross alt bare et menneske!

[et_social_share]

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

  • Behandling av personopplysninger

    Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

  • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
  • Så starter vi!

Så starter vi!