Inspirasjon

Sunt og godt brød

Brød kan også være sunn og god treningsmat!

Du trenger ikke slutte å spise brød for å være sunn. Ta heller en nærmere titt på brødet du spiser eller begynne å bake eget. Brød kan være fantastisk treningsmat!
Det er lett å gå seg vill i brødjungelen. Utvalget er stort og alle heter noe som får oss til å tro at de er bakt av noen på en vakker gård på landet med bare sunne og naturlige ingredienser. Slik er det ikke. Vi skal ikke tro på alt brødindustrien vil at vi skal tro. Det er bare en del av deres markedsføring. Det finnes måter å unngå disse fellene og finne gullkornet av sunt brød i brødhylla, om du ikke vil bake eget.

Ikke gå etter fargen

Er mørkt brød sunnere enn lyst brød? Nja, er svaret på det spørsmålet. Det kan være det, men den mørke fargen kan også komme fra for eksempel sirup. Det sier seg selv at et brød med sirup ikke er kjempesunt. Les helt enkelt på innholdsfortegnelse og se etter noe med sukker som kan gi den mørke fargen. En mørk farge kan også bety fullkorn, og dét vil vi ha!
 

Ingen tilsatt sukker

Mange brød inneholder sukker, og ikke så rent lite heller, akkurat som at mange brød inneholder sirup som kan gjøre brødet mørkt.

Finn fullkornet

Fullkornsbrød er bedre for deg enn brød uten fullkorn, som bare er bakt på foredlet mel hvor skallet er fjernet fra frøet før det blir malt. Fullkorn inneholder mange næringsstoffer og bidrar med sunne fibre som er godt for tarmene i magen.

Se kornet

Et ordentlig sunt brød inneholder hele korn som man kan se på brødskivene.
ADVARSEL: Hvitt brød er hovedsakelig uten næring og består av raske karbohydrater. Vil du ha et hvitt brød, se etter et som inneholder surdeig, som er et sunnere brød.

Bak sunne og gode brød

Å bake ditt eget brød er godt for både lommeboken og helsa. Det er billigere å bake selv og du vet dessuten akkurat selv hva du har i brødet ditt. Du kan selv bestemme hvilket mel, gryn, frø og andre ingredienser du ønsker og ha, og du kan unngå unødvendige tilsetninger.
Akkurat som når du kjøper brød er det lurt med en liten liste med tips. Dette er ingen sjekkliste og du trenger så klart ikke gjøre alt på lista når du baker. Det er kun tips!

Bak uten mel

Ja, det går an å bake brød uten mel. For eksempel kan du lage et frøknekkebrød som er et knekkebrød som kun består av frø, noe bindemiddel, for eksempel egg, og smakstilsetninger i form av krydder og salt. Enkelt å lage selv, fantastisk sunt og godt.

Bak med annet mel

Å bake brød uten hvetemel er en god måte å få det til å bli sunnere. Du kan få et hveteliknende brød men med mer næring ved å bytte ut hvetemelet med bokhvetemel. Bokhvetemel er ikke engang er i slekt med våre vanlige frøsorter, men det oppfører seg stort sett som hvetemel. Ellers kan du bake med fullkornsrug eller havre for å få mer næring og fiber til brødet. Havre er ordentlig sunt for de viktige tarmbakteriene dine.

Tilsett energi

Brød kan være kjempebra mat for deg som trener mye og trenger mye energi. For å lage et brød som er bra for trening kan du for eksempel tilsette nøtter og frø som inneholder mye nyttig energi. Et fullkornsbrød holder deg også mett lenge, noe som er bra om du har en treningsøkt på gang.

Bak med kulturmelk

Om du har dårlig tid kan du slenge sammen et sunt brød med kulturmelk og natron som ikke trenger å heves men kan slenges rett inn i ovnen. For eksempel kan du bake et bananbrød med kulturmelk eller yoghurt når du har gamle bananer hjemme. I et slikt brød kan du også tilsette frø og egg slik at du får et proteinrikt brød. Kjempesunt og godt!

Vær obs på pålegget

Når man spiser brød og vil at det skal være et sunt måltid kan det være smart at tenke på hva man legger på skiven også. Alt handler jo ikke bare om selve brødet. Pølse er godt, ja, men prosessert kjøtt er ikke det sunneste du kan spise. Avokado, kalkun, kesam, egg, grønnsaker. Det finnes masse du kan legge på skiven for å få den til å bli ordentlig sunn og næringsrik.

Unngå sukker

Nei, du trenger ikke å sukre et brød. Om oppskriften du har funnet inneholder masse sukker – bytt oppskrift.

Noen oppskrifter

Bananbrød – enkelt brød med yoghurt og natron

Dette brødet er perfekt å lage når du har bananer hjemme som har sett sine beste dager og som er mer brune enn gule.

Du trenger:
2 modne (gjerne overmodne) bananer
3 dl havregryn
3 dl bokhvetemel
½ dl linfrø
½ dl solsikkefrø
2 ts natron
1 egg
2,5–3 dl naturell yoghurt eller kulturmelk
Litt honning om du ønsker at brødet skal være litt søtt
Gresskarkjerner til topping
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett egg, yoghurt og eventuelt honning og rør godt til du har en klissete deig. Smør en avlang brødform og hell i deigen. Fordel jevnt i hele formen og topp med gresskarkjerner som du presser litt ned i deigen slik at de sitter fast. Bak på 175 grader i 45-60 minutter. Ta ut brødet og kjenn med en pinne. Du vil ikke at det skal være for tørt. Ta det ut rett etter at det ikke lenger er klissete på pinnen.

Frøknekkebrød med havsalt og rosmarin

Dette brødet bakes med maismel og er altså glutenfritt. Smaksett brødet med dine favorittkrydder.

Du trenger:
2 dl maismel
2 dl varmt vann
4 dl blandet frø i ulike størrelser og sorter, for eksempel solsikkefrø, linfrø, chiafrø, gresskarkjerner og sesamfrø.
2 ts rapsolje
Havsalt og tørket rosmarin
Bland alle ingredienser i en bakebolle. Press det tynt ut over en stekeplate (du kan for eksempel kjevle ut mellom to ark bakepapir). Bak i ovnen på 150 grader i ca. 1 time. Når du tar ut knekkebrødet, skjær med en kniv så blir det lettere å bryte brødet når det har avkjølt.

Treningssenter Bli medlem
Handlevogn
Kunde-
service
Kundeservice