Inspirasjon

God mat når du trener

Riktig kosthold gjør deg sterk

Når du opplever at treningen flyter godt så er det frustrerende om resultatene uteblir! Tenk om det ikke er treningen det er noe i veien med, men at det er maten? Med alle helsealarmene og dietter er det ikke lett å vite hvordan man skal spise for at kroppen skal ha det bra og kunne utnytte seg av treningen. Det hadde vært enklere om det fantes en måte å spise som var det beste for alle. Men hvordan du spiser riktig er som så mye annet svært individuelt. Her har vi laget en liste på 10 tips som de fleste kan benytte!

Ikke glem proteinene – de er kroppens byggesteiner

Når du spiser dine store måltider, spesielt når du spiser tilberedt mat, er det ikke så stor risiko for at du går glipp av proteinet. Er du et mellommåltidsmenneske bør du ikke glemme å få med deg det da heller. Kanskje litt skinke på brødskiven, en liten bønnesalat eller litt yoghurt i smoothien. Det gjør at kroppen hele tiden har byggesteiner å ta av.

Hvor mye skal du spise

Hvor mye skal man spise når man trener? Mange som ikke får resultater av treningen spiser for lite. Et tegn på det pleier å være at man også har lett for å få infeksjoner og lett blir skadet. Da kan et godt tips være å prøve å øke matinntaket samtidig som du sover mer!

Spis regelmessig

Spiser du uregelmessig kan du få daler og miste ork når blodsukkeret synker. Kommer dalen i forbindelse med treningen blir resultatet mest sannsynlig like bra som humøret ditt… Prøv å spise regelmessig og lær deg hvordan du selv fungerer. Da vet du når det er på tide med mer påfyll av mat.

Spis naturlig

Du skal forstå hva du spiser. Lag mat fra bunnen så ofte som mulig. Hel- og halvfabrikat inneholder ofte for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer. Lær deg å lese innholdsfortegnelser og pass på at mesteparten av maten du stapper i deg er lagd fra grunnen av rene råvarer som ikke er foredlet.

Drikk vann

Om du spiser sunt trenger du ikke å fylle på med flytende energi. Det holder med vann – som kroppen elsker! Du kan fint sløyfe i sportdrikkene om du ikke skal kjøre svette økter som er lengre enn 60–90 minutter (avhengig av hvor mye du svetter).

Handle riktig

Pass på at du vet hva du skal spise neste dag. Da unngår du dårlige panikkvalg i butikken fordi du er supersulten. Prøv å ha med deg det du skal spise hele dagen, inklusivt mellommåltidene.

Glem ikke karbohydratene

Karbohydrater fungerer som kroppens brensel og du kommer til å orke å trene (og tenke) bedre med karbohydrater i systemet. Men det betyr ikke nødvendigvis en kjempeporsjon pasta. Det kan også være fullkornsbrød, grønnsaker, rotfrukter og ris.

Planlegg

Planlegg hvordan du skal spise før og etter treningen. Pass på at du ikke trener på tom mage, men spis 1–2 timer før. Vent heller ikke for lenge etter treningen før du får i deg noe. Etter treningen kan du gjerne spise dagens største måltid.

Spis variert

Du føler deg best ved å spise variert med mye grønnsaker og frukt. Det kommer også til å hjelpe deg med å holde deg frisk takket være alle vitaminer, mineraler og antioksidanter. Og den som er frisk kan fortsette med trening, som igjen vil gi resultater.

Tenk 80/20

Pass på at 8 av 10 måltider er sunne og gjennomtenkte. Det kommer du langt med, og du trenger ikke å få dårlig samvittighet om du av og til spiser junk. Du er tross alt bare et menneske!

Treningssenter Bli medlem
Handlevogn
Kunde-
service
Kundeservice