Inspirasjon

Nybegynnere og trening: Hvordan holde motivasjonen oppe?

Artikkelen ble først publisert hos ata.

Er du en av de som sitter litt fast i bobla med jobb, skole, fritidsaktiviteter, familieliv osv? Mange opplever det å prioritere inn trening som vanskelig. Hvordan skal man komme i gang, og er det egentlig mulig å få trening til å bli gøy? Vi tar et dykk inn i temaet nybegynnere og trening.

“Moderne trening er blitt så avansert og fancy”. Det er absolutt ikke slik at du må ty til utradisjonell trening for at det skal funke for deg. Trender kommer og trender går, er du glad i å løpe eller gå på gruppetimer, ja, da er det det som funker for deg. Den aktivitetsformen som gir deg energi og mestringsfølelse og som gjør at du kommer tilbake gang på gang, er den som funker for deg. Alle, både nybegynnere og viderekommende, bør finne (minst) en effektiv treningsform de liker og som de føler at utfordrer dem over tid, da det er slik man vil klare å opprettholde treningen sin over tid og gjøre det like naturlig som å pusse tennene.

Nybegynnere og trening: Er indre motivasjon viktig?

Har du hørt noen si “motivasjon kommer innenfra”? Vi har nemlig noe som heter indre motivasjon, som er akkurat det det høres ut som: en motivasjons-form som kommer innenfra. Indre motivasjon er den drivkraften som fører til at du gjennomfører, uten ytre påvirkning. Vi kan si at hvis vi har indre motivasjon ved fysisk aktivitet, er selve aktiviteten belønningen din, enten fordi det føles godt eller fordi det gjør at man oppnår andre ting man ønsker sterkt. Vi deltar i treningen for vårt eget positive utbytte. Hvis utvikling på trening, bedre prestasjoner og følelsen vi sitter igjen med etterpå er grunnen til at du trener, da er det enkelt å dyrke den indre motivasjonen. Vi har alle behovet for å  føle at vi mestrer noe! <3

Mørketid og dårlig motivasjon?

Høst… Sola står like fort opp som den går ned, det blir kaldere, mørkere og dagene føles mye lenger. Høres dette kjent ut? Mange merker at energien daler når det blir kaldt og mørkt ute. Det er ganske vanlig, og du trenger kanskje å gi deg selv en ekstra  “pep talk” for å komme deg ut av døra.
Det er alltid fristende å plassere seg i sofaen med pledd og noe morsomt på TV, men du blir faktisk mer sliten av det i det lange løp. Tenk deg at du kommer hjem fra jobb og skal bare ha 20 min på sofaen før trening. Er det enkelt å komme seg ut da? Nei, det blir enda vanskeligere.

Ikke tenk, just do it! Virkelig?

Et godt tips i slike tilfeller er å gjøre det før du rekker å revurdere det. Har du bestemt deg, så gjennomfører du. Fortell det gjerne til kollegaene på jobben – “i dag skal jeg trene med en gang etter jobb”. Bestem deg på forhånd, og ikke minst bestem deg for at treningen vil gi deg noe positivt. Dette vet du fra forrige økt (etter at stølheten hadde gitt seg…). Du angrer jo faktisk aldri på en økt, right?
Kanskje du er sliten etter en lang dag, og at den gruppetimen du er meldt på høres aaaltfor tung ut. Ta deg en gåtur ute/på mølle, sykle deg en tur, gjør yoga, finn frem hantelen, eller gjør noe annet du føler frister. Tenk at bevegelse er nøkkelordet, og endorfiner er gevinsten. Og husk at det å ha et program å følge ALLTID gjør det enklere å gjennomføre. Særlig om du også har noen å rapportere til, enten det er en trener eller en venn.

Gulltipset

Hvis du nå sitter og tenker at dette var mye ansvar på dine skuldre, hvor er gulltipset som gjør at jeg får lyst til å løpe ut døra for å BRUKE kroppen min? Hvis trening hadde vært en pille, så hadde alle solgt den (og tatt den). DU har muligheten, du har den gaven at du kan bruke kroppen din i den aktiviteten du vil. Vær tålmodig, prøv nye ting, finn en aktivitet du synes er gøy! Hvis du har vondt i vilja og sier til deg selv at du skal “bare gå i ti minutter” eller “bare gjøre tre øvelser”, så er sjansen stor for at du gjennomfører hele økta på planen – tross alt.
Ikke gå for hardt ut – og minn deg selv på hvorfor du vil trene. Hva som er din drivkraft. Er det for å kunne stå på ski med ungene? Sparke fotball med dem? Bestige fjell og se utover vakker natur? Skynd deg langsomt og finn din treningsglede og motivasjon, kanskje du slipper å gå i fellen som “støttemedlem” på treningssenteret.
Og til slutt ønsker vi å minne dere på å senke terskelen når det kommer til forventninger. Fokuser på neste trappetrinn, neste steg i din reise, fremfor toppen av trappa langt der oppe.
 
Litt er alltid bedre enn ingenting

Treningssenter Bli medlem
Handlevogn
Kunde-
service
Kundeservice