Inspirasjon

Effekten av kortere treningsøkter

Først publisert hos ata.no 16. oktober 2022.
Det er anbefalt at en voksen person er aktiv i minimum 30 minutter hver dag, og dessuten kan en kort og intensiv økt et par ganger i uken ha god effekt. Vi i ata har i det siste hatt fokus på familieliv, tidsklemma og trening i arbeidstiden, og nå er det duket for å se på effekten av kortere treningsøkter. Vi ønsker nemlig å inspirere deg til å trå skikkelig til på trening og utnytte tiden du har.
Et par effektive økter i løpet av uken kan være mer enn godt nok, så lenge du trår skikkelig til når du først trener. Desto mer “power” du har gjennom øktene dine, jo mer effektivt trener du. Det er ganske logisk og ganske enkelt. Ved at du legger inn litt ekstra innsats på trening ett par ganger i uken kan faktisk være like, hvis ikke mer effektivt enn disse anbefalte “30 minuttene” med moderat intensitet.
 

Du kan lese mer spesifikke anbefalinger her!
 

Effekten av kortere treningsøkter

Stipendiat Bjarne Nes ved NTNU i Trondheim studerte sammenhengen mellom intensitet, oksygenopptak og antall tid brukt på trening. Det ble gjennomført en studie hvor ca 5000 nordmenn testet sitt maksimale oksygenopptak, hvor noen trente ofte med normal intensitet og andre trente mer sjeldent med høy intensitet. Det som var veldig spennende med denne studien var at de som trente mellom 45-75 minutter i uken med høy intensitet hadde bedre oksygenopptak enn de som trente 30 minutter hver dag med moderat intensitet.

Tidssparende trening

Dette kan vi sette i sammenheng med den typiske “tidsklemma” vi har snakket om tidligere, og faktisk oppmuntre folk til å trå ekstra til når du først har ryddet plass i kalenderen. Er det noe som vi er enige i så er det at døgnet har for få timer. Det er jobb, skole, barnehage, foreldremøter, treninger for barna, middagslaging, husvask and so on… Men midt oppi alt dette vil det alltid finne rom for litt aktivitet. Selv om vi snakker om at øktene skal være mer intense, trenger du ikke sette av 1,5 time. 30-45 minutter effektiv jobbing er mer enn godt nok. Hva med å trene en økt med hantler eller strikk mens middagen står i ovnen? 🤷🏽‍♀️ Målet er vel å bli sliten og kjenne at kroppen har fått jobbet 🤩 Du kan faktisk sette av én tredjedel av tiden du vanligvis bruker på trening og samtidig oppnå bedre treningseffekt.
 

Fire enkle råd til deg

 • Ett par korte økter med høy intensitet,
  slik som for eksempel intervall eller crossfit
  er mer enn godt nok. Tren med ca 85% av makspuls.
 • Maks effekt av hvert treningsminutt (hvile er hvile).
 • Husk at du skal presse deg litt.
  Kom deg ut av komfortsonen og kjenn på at du lever. 
 • Tilpass antall treningsøkter ut ifra hvor mye
  du har trent tidligere.
Benytt deg av disse rådene, implementer de i hverdagen. Utfordre deg selv og la hjertepumpa slå noen slag ekstra ❤️
 

Og til slutt, sjekk ut disse øktene for litt inspirasjon 👇

Lang økt eller kort økt? DU bestemmer 👊
Nivå 1, 2 eller 3? 👀
30 minutter med puls 💪🏼
 
 

Treningssenter Bli medlem
Handlevogn
Kunde-
service
Kundeservice