Treningstips

Treningsverk

Hva er treningsverk?

Mange som trener har et slags elsk-hat-forhold til treningsverk. Det er jo deilig å kjenne at musklene har jobbet, men det kan også være ordentlig invalidiserende og gjøre utrolig vondt. Dessuten sier treningsverk veldig lite om hvor effektiv treningen din har vært.

Hva er egentlig treningsverk? Det kjedelige svaret på det er at man faktisk ikke vet hva treningsverk er. Det finnes et antall teorier om at treningsverk kommer av inflammasjoner i musklene, at muskelcellene har fått små skader som forårsaker smerter eller at melkesyre ligger igjen i musklene og gjør at de blir ømme. I dag tror man ikke lenger på noen av disse teoriene – man har i det minste ikke kunnet bevise dem vitenskapelig. Det finnes nye teorier om hva som skulle kunne være syndebukken bak treningsverk. For eksempel er en teori at nervesystemet i muskelen blir mer sensitiv når du har trent og derfor reagerer sterkere når du bruker eller presser på muskelen og tolker det som smerte. Man vet ikke sikkert. Det kan også være en kombinasjon av flere av teoriene, som at musklene svulmer og erter nervene som omgir dem, eller liknende.

 

Hvorfor får man treningsverk?

Ettersom at vi ikke riktig vet hva treningsverk er så er det også vanskelig å forklare hvorfor det oppstår. Det vi vet er at man får treningsverk når muskelen utfordres på en uvant måte. Det kan også være slik at du har belastet muskelen tyngre enn du pleier. Vi vet også at treningsverk oppstår når musklene trenes eksentrisk, altså når muskelcellene forlenges. Å trene eksentrisk er hardt for musklene og krever lengre restitusjonstid. Det kan også være slik at nervesystemet gjør oss en tjeneste ved å minne oss om at vi ikke skal belaste akkurat de musklene igjen før de har rukket å hente seg helt inn igjen.

Eksempel på eksentrisk trening:
– situps der du senker deg langsomt
– benbøy der du senker deg langsomt
– hoppetau der leggene må bremse hvert hopp
– eksentriske pull-ups

 

Er treningsverk bra?

Ettersom kroppen ikke sløser med energi og heller ikke trigger i gang meningsløse prosesser så har sannsynligvis treningsverk en funksjon, for eksempel å beskytte de trøtte musklene fra å belastes når de trenger hvite. Derimot sier treningsverket ingenting om hvor god og effektiv treningen din har vært, bare at den har vært noe som musklene dine ikke var vant til.

Selv om treningsverk sannsynligvis er et tegn på at musklene trenger å hvile seg så er det ikke farlig å trene med treningsverk. Det du derimot skal være bevisst på er at du kanskje utsetter tilhelningen som altså tar litt lengre tid om du belaster musklene du har vont i. Dessuten er du ikke like sterk i dem mens treningsverket sitter i.

 

Hvorfor får jeg ikke treningsverk?

Antageligvis for at du har trent en stund og vent kroppen til belastningen! Skulle du øke vektene, kjøre flere repetisjoner, trene mer eksentrisk eller teste en helt ny treningsform ville du sikkert kjent det. Treningsverk er jo dessuten akkurat som alt annet i kroppen, individuelt. Noen får treningsverk veldig lett og andre får det ikke. Du kan også ha visse muskelgrupper som lettere blir ømme av trening.

 

Hvordan blir man kvitt treningsverk?

Svaret er IKKE hvile. Du har sikkert lagt merket til at det gjør mest vondt når du skal stå opp på morgenen eller når du har sittet lenge og skal reise deg. Å bevege på seg myker opp de støle musklene og forbedrer treningsverket. Om du har veldig vont, kan det være lurt å ta en antiinflammatorisk smertestillende tablett for å ta bort det verste verket slik at du kan bevege deg som vanlig. Ellers kan du få enda mer vondt av at du går rart eller at du går og spenner deg. Treningsverk går over av seg selv. Noen synes at det er verst første dag etter treningen mens andre synes at andre eller tredje dagen er verst.

[et_social_share]

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

  • Behandling av personopplysninger

    Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

  • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
  • Så starter vi!

Så starter vi!