Treningstips

Skisesongen er her! Slik topper du formen

Skisesongen er her! Slik topper du formen

Langrenn er en sport som involverer så å si hele kroppens muskulatur, og den stiller også store krav til utholdenhet. Derfor er det viktig at du varierer treningen med både styrke og kondisjon. Treningsmengden bør økes gradvis og være mest intens frem til en måned før konkurransen.

Den typen styrketrening du bør konsentrere deg særlig om nå før vinteren, er utholdenhetsstyrke. En treningsøkt kan for eksempel bestå av seks til syv øvelser som trener gjennom hele kroppen. Avhengig av hvilke treningsmuligheter du har, bør du trene styrke en gang eller to i uken. Be instruktøren om å legge opp et program som har øvelser tilpasset langrenn. Hvis du trener for å treffe toppformen før et løp, kan du i konkurranseuken ta helt fri fra styrketreningen.

Et av treningsprinsippene går ut på at du skal trene det du vil bli god i. Derfor det er viktig at du så raskt som mulig kommer deg ut på rulleski, og går over til ski på snø når det blir mulig. For å variere kondisjonstreningen anbefaler jeg også at du tar deg noen løpeturer – eller hvorfor ikke prøve en spinningøkt? Kondisjonstreningen bør legge vekt på den aktivitetstypen du skal prestere i, i ditt tilfelle altså lange distanser. Det betyr at distansetrening bør være med i hele forberedelsesperioden.

Du bør trene to økter i uken av denne typen trening. En av øktene har lengre distanse (økten varer i mer enn 75 minutter) og noe lavere intensitet (75–82 prosent av makspuls). I den andre økten er distansen noe kortere (økten varer i 45–60 minutter) med større anstrengelse (82–87 prosent av makspuls). Det anbefales også å inkludere en tredje økt med intervalltrening i opplegget. Også denne bør varieres, og den kan for eksempel bestå av fire til seks intervaller på 90 sekunder, med tre minutters hvile mellom hver. Forsøk å jobbe på et anstrengelsesnivå som tilsvarer 87– 90 prosent av makspulsen.

Opplegget styres naturligvis av hvor mye tid du kan bruke på treningen. Hvis du for eksempel har anledning til å trene tre økter i uken, bør du i to av dem legge vekt på kondisjon og én på styrke. Hvis du trener til et løp, bør du gradvis redusere treningsmengden den siste måneden før konkurransen. Da anbefaler jeg å kutte ut noen av de lange distansene som sliter ganske mye på kroppen, og heller legge vekt på kortere strekninger og noen intervalløkter.

Du kan fortsette å trene like mange økter i uken, men bare én av øktene bør innebære maksimal anstrengelse. Det er for at kroppen skal få tid til å forberede seg på å yte sitt beste!

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

  • Behandling av personopplysninger

    Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

  • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
  • Så starter vi!

Så starter vi!