Treningstips

Kom i gang med løpingen!

Kom i gang med løpingen!

Du ser løpere overalt. De løper langt, de løper i bakker og i intervaller. Men hvordan setter man i gang med løpingen? 

Tips 1 – Ta det rolig i begynnelsen

Det er lett å ta i for mye i begynnelsen – det gjelder all trening! Om du bestemmer deg for en hard treningsøkt allerede fra starten, er sjansene høye for at du blir så sliten at du bestemmer deg for å aldri gjøre det igjen. Kjenn etter og lytt til kroppen. Prøv noen av programmene under treningstips 5 og start der. Er det for lett? Ta i litt mer neste gang! Husk at det er viktig å øke gradvis. Fordi første økt føltes bra er det ikke sikkert at kroppen er klar for å løpe en hel mil på neste økt. Økt litt etter litt.

Start med 2-3 økter i uken, slik at ledd og leddbåndene dine henger med.

Tips 2 – Test med et kort løp

Å melde seg på et kort løp på ca. 5 kilometer er en god drahjelp for å holde i gang løpingen, som kan føles litt hardt i begynnelsen. Gi deg selv tid, og sørg for at det i alle fall er ca. tre måneder til startskuddet går.

Tips 3 – Tren styrketrening

For å holde deg skadefri er det gull verd å kombinere styrketrening med løpingen. Start enkelt med øvelser som utfall, vandrende planke og hofteløft.

Tips 4 – Ikke vær så hard mot deg selv

Noen treningsøkter kjennes ikke godt i det hele tatt. I blant kommer du til å være supertrøtt og ute av form, og av og til vil du misse en treningsøkt. Husk at det ikke gjør deg dårlig eller mislykket. Slapp av og gled deg heller til neste økt.
 

Tips 5 – Noen programmer som er fine å starte med 

  • Program 1: Gå raskt i 10 minutter. Jogg i 1 minutt, gå i 2 minutter, jogg i 2 minutter, gå i 2 minutter, jogg i 1 minutt, gå i 2 minutter, jogg i 2 minutter, osv. Fortsett til du har holdt på i 30 minutter.  
  • Program 2: Gå i 5 minutter, jogg svært rolig i 15 minutter (det trenger ikke å være så stor hastighetsforskjell fra rask gange), gå i 5 minutter.
  • Program 3: Finn en bratt bakke som du bruker omtrent 30 sekunder å ta deg opp. Varm opp ved å gå og jogge annethvert minutt i 10 minutter. Deretter løper eller går du raskt opp bakken. Gå ned igjen. Uten å ta pause, løp opp bakken igjen. Gjenta 5-10 bakkeintervaller.  

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley