Treningstips

Helse på jobben

Helse på jobben

Uansett om du er på jobb eller hjemme, er det ikke bra for kroppen å sitte for lenge stille. Omtrent en gang per time bør du reise deg og gå en runde på jobb eller hjemme. Gjør gjerne disse bevegelsesøvelsene, og hver øvelse gjøres i ett minutt.

Oppvarming/bevegelsestrening

Bruk fem minutter hver morgen til å forberede kroppen til å takle dagens utfordringer. Disse øvelsene gir deg bedre holdning. Bra holdning er ofte avgjørende for å unngå stivhet og smerter. Det krever en viss bevegelighet som du kan trene opp relativt enkelt. Gjør hver øvelse nedenfor i 1 minutt.

ARMENE-RETT-UT-I-SKULDERHØYDE

ARMENE RETT UT I SKULDERHØYDE

Åpne brystet ved å holde armene rett ut i skulderhøyde og presse hoften frem. Press armene bakover, slik at skulderbladene presses sammen. Skyv armene frem, og la hendene nesten samles foran kroppen, rund ryggen og trekk skulderbladene fra hverandre. Gjør bevegelsen sakte, og prøv å strekke ordentlig ut i begge retninger.

ROTASJON-OVERKROPP

ROTASJON OVERKROPP

Øker bevegeligheten i overkroppen. Hold albuene i 90 grader. Roter så langt du kan mot høyre og venstre. Hoften skal holdes så stille som mulig. Roter mot høyre og venstre i et rolig tempo.

SKULDRE-OG-NAKKE

SKULDRE OG NAKKE

Gir bedre holdning. Stå med bena i hoftebredde. Bøy overkroppen rett mot siden. Bøy armer og overkropp mot høyre og hoften mot venstre mens du bøyer høyre kne fremover.

KNEBØY

KNEBØY

Gå så dypt ned du klarer uten å krumme ryggen. Avslutt hver knebøy med et hopp.

 PUST-DYPT

PUST DYPT

Avslutt med 5 dype åndedrett. Strekk ut hele kroppen med armene mot taket, mens du puster inn og bøyer armene ned mot gulvet når du puster ut.

Nå er du klar for dagens arbeid!

Pauseøvelser

Det er lett å bli stiv og få dårlig holdning når du sitter eller står lenge. Øvelsen tar bare 5–10 sekunder. Gjør den 1–2 ganger i timen, og du kommer snart til å merke stor forskjell. Hvis du har mer tid, anbefaler vi at du gjør øvelse 7, 8 og 9 for en enda sterkere rygg. Øvelse 10 er en bra øvelse når du trenger en oppkvikking for å vekke kroppen. Hvis du har sittet mye stille i løpet av dagen, bidrar denne øvelsen også til å sette fart på forbrenningen.

RYGGØVELSE

RYGGØVELSE

Stå med føttene i hoftebreddes avstand, med rak kropp og armene langs siden. Slapp av og senk skuldrene. Roter armene utover, slik at tommelen peker bakover. Løft brystkassen og press skulderbladene sammen. Trekk haken inn mot kroppen. Hold i 5–10 sekunder. Øvelsen kan utføres stående eller sittende.

SKULDERROTERING

SKULDERROTERING

Stå med føttene i hoftebreddes avstand, pust inn og trekk skuldrene bakover samtidig som du presser skulderbladene sammen. Pust ut og slipp. Gjenta 5–10 ganger. La skulderbladene stanse i den «sammenpressede» posisjonen når du er klar.

Rotere-i-stolen

ROTERE I STOLEN

Sitt rett på en stol med begge føttene på gulvet. Strekk deg og roter forsiktig så langt som mulig mot den ene siden. Gjenta 5 ganger per side.

 Hoderotasjon

HODEROTASJON

Forebyggger stiv nakke. Stå rett med føttene godt fra hverandre. Roter hodet rolig og forsiktig mot venstre og høyre, 5 ganger mot hver side.

TIPS!

Et svært effektivt tips som hjelper på holdningen, er å tenke seg at du har festet et snøre midt på brystkassen som hele tiden trekker deg oppover.

Power-øvelse

Power-øvelse

For å kvikne til og få fart på systemet er det effektivt å ta 5–10 dype knebøy. Gå så dypt ned du klarer uten å krumme ryggen. Avslutt hver knebøy med et hopp.

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley