Spise riktig

Spis etter tallerkenmetoden

Spis riktig – gjør det lett

Våre anbefalinger om helse og kosthold er at du bør spise regelmessig etter tallerkenmodellen, med mindre du har en spesiell grunn til å spise annerledes. Kostholdet er like viktig for treningen som treningen er for kostholdet. Dårlig kosthold er en vanlig årsak til at treningsresultatene uteblir. Og uten trening legger maten (og sjokoladen) seg der du helst ikke vil at den skal legge seg.

Spis regelmessig

Start dagen med en skikkelig frokost. Spis deretter to hovedmåltider til (lunsj og middag) og 1–3 mellommåltider, avhengig av hvor aktivt arbeid du har, og hvor ofte og hvor hardt du trener. La det gå maks. 3–4 timer mellom måltidene.

Spis etter tallerkenmetoden

Hvis du trenger å holde igjen på energiinntaket, dropper eller reduserer du mengden av de såkalte raske karbohydratene (med høy GI) i form av pasta, brød, ris og til dels poteter. Fyll tallerkenen med proteiner (fisk, fugl, kjøtt, egg, Cottage Cheese m.m.) på størrelse med en håndflate og 2–3 knyttnever rotfrukter, grønnsaker, frukt og/eller bær.

Hvis du har en stillesittende jobb og trener moderat (2–3 ganger i uken), deler du tallerkenen i tre deler, en fjerdedel med proteiner på størrelse med en håndflate, en fjerdedel med en knyttneve pasta, brød, ris og/eller poteter og halvparten av tallerkenen med to knyttnever rotfrukter, grønnsaker, frukt og/eller bær.

Hvis du trener litt hardere, anbefaler vi at du deler tallerkenen i tre like store deler. Vel en håndflate med proteiner, vel en knyttneve med pasta, brød, ris og/eller poteter og 1–2 knyttnever med rotfrukter, grønnsaker, frukt og/eller bær.

De som trener hardt og i tillegg har en aktiv jobb, øker karbohydratmengden i form av pasta, brød, ris og poteter, og kan også øke proteinandelen noe. Hvordan du spiser ”energibalansert”, er kunnskap du tilegner deg om deg selv. Hvor mye kan du spise i forhold til hvor mye du beveger deg? Når du føler deg vel, har krefter og vekten er stabil, ligger du i energibalanse.

For å få et så variert inntak som mulig av vitaminer, mineraler og antioksidanter velger du tre forskjellige farger på grønnsakene/rotfruktene/frukten eller bærene til hvert måltid.

Et godt mellommåltid kan for eksempel være en fruktsalat med tre frukter, en håndfull Cottage Cheese og noen nøtter som du strør over. Et annet godt mellommåltid er 1–2 brødskiver med avokado/Cottage Cheese/kalkunpålegg eller et egg og et glass melk. En velbalansert proteindrikk/energibar fungerer også bra som mellommåltid.

Tenk på hva du drikker til maten og mellom måltidene. Brus inneholder veldig mye energi i form av sukker og gir svært lite metthetsfølelse. Det gjelder også enkelte juicetyper. Hvis du må holde energiinntaket nede, bør du drikke vann. Det er lurt å lese innholdsfortegnelsen og unngå tilsatt sukker i det du drikker.

Mat før trening

Du må sørge for at du har krefter til treningen, og planlegge dagen ut fra treningsøkten. Det er individuelt hvor kort tid før trening man kan spise, og det avhenger også av hvilken aktivitet du velger. Før styrketrening bør du imidlertid ha spist cirka to timer før. Når du skal trene kondisjon, er 2–3 timer ofte en bedre anbefaling. Et mellommåltid, 1–2 brødskiver, melk/kulturmelk/yoghurt og frukt fungerer utmerket hvis du har spist en god frokost eller lunsj tidligere på dagen, avhengig av når du velger å trene.

Mat etter trening

Det er nå lagrene må fylles opp igjen, raskt. Hvis du vet at det vil ta mer enn en time før du spiser et måltid etter treningen, bør du fylle på umiddelbart med for eksempel en frukt og et glass melk/yoghurt, en brødskive eller en proteindrikk/restitusjonsdrikk. Etter treningen kan du velge litt raskere karbohydrater. Kroppen trenger energi og næring raskt etter treningsøkten for å bygge seg opp og hente seg inn igjen etter treningen.

[et_social_share]

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

  • Behandling av personopplysninger

    Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

  • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
  • Så starter vi!

Så starter vi!