Spise riktig

Sommerens granolaoppskrifter

Den utrolige gode granolaen

Nå som bærsesongen nærmer seg med stormskritt gjelder det å ta på vare på en hver mulighet for å få i seg denne kraftkilden. Frokosten er en veldig god mulighet for å spise bær med tyrkisk yoghurt eller melk og – ikke minst, man vil jo gjerne ha noe sprøtt/crunchy til. Granola for eksempel! Dere kjenner sikkert alle til den litt chruncy og gode varianeten av müsli som ofte inneholder store mengder sukker. Men trenger det å være slik? Nei, for hvis du lager din egen granola kan du selv bestemme hvor mye sukker du vil bruke og med hva. Du kan velge honning eller lønningsirup som i seg selv har gode egenskaper i form av å være antibakterielle og innholder mineraler. Dessuten kan du sørge for å fylle opp granolaen med gode ingridienser. Det kan være frø og gryn som øker proteininnholdet og holder deg mett lengre, tørket frukt eller bær for å få litt ekstra energi.

For å unngå at din granola forvandles til en smulete müsli så må du ikke røre for mye i den mens den er i ovnen. Vær forsiktig med den også når den avkjøles, slik at du ikke ødelegger de crunchy små klumpene.

 

Bærgranola

2 ts rapsolje
1 dl lønnesirup
2 ts honning
8 dl havregryn
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl solsikkefrø
4 ss sesamfrø
1 dl gresskarfrø
1,5 dl mandler
1, 5 dl tørkede bær (finnes ofte i hyllen for bakevarer i butikken)
1 dl kokosflak

Sett ovnen på 150 grader, varmluft. Bland olje, lønnesirup, honning og vanilje i en stor bolle.
Ha i resten av ingridiensene, utenom de tørkede bærene og kokos. Bland godt. Spre granolaen på en stekeplate og stek i ovnen i cirka 15 minutter. Tilsett deretter kokos og tørkede bær og sett tilbake inn i oven i 10-15 minutter. Ta granolaen ut av ovnen og hell den forsiktig over i en stor bolle og la den avkjøles. Granolaen holder seg i en måned hvis du oppbevarer den i en krukke med lokk.

 

Granola med eple og kanel

7 dl havregryn
2,5 dl gresskarfrø
1 dl lønnesirup eller honning
2 ts kanel
¼ ts kardemomme
½ ts salt
1,5 dl eplemost
1 ss rapsolje
½ ts vaniljektrakt
2,5 dl hakkede tørkede epler

Sett ovnen på 150 grader. Bland havregryn, gresskarfrø, lønnesirup, kanel, kardemumme og salt i en stor bolle. Rør sammen eplemost, rapsolje og vaniljeekstrakt i en liten kasserolle og la den stå på lav varme i 10 minutter. Hell eplesausen over de tørre ingridiensene og bland godt. Spre granolaen på en stekeplate med bakepapir og stek i ovnen i cirka 45 minutter. Rør forsiktig om et par tre ganger. Ta ut granolaen og tilsett de tørkede eplene. La granolaen avkjøles og hell den deretter over i en stor krukke med lokk.

 

Chiagranola

5 dl havregryn
2 dl grovhakkede mandlar
1,5 dl chiafrø
1,5 dl kokosflak eller usøte kokoschips
1 dl honning
1 dl kokosolje
1 ss kokossukker
½ ts salt
1 ts vaniljektrakt
2 ss eggehvite

Sett ovnen på 150 grader og legg på bakepapir på en stekeplate. Bland havregryn, mandler, chiafrø, salt og kokos i en stor bolle. I en mindre bolle blander du honning, kokosolje, kokossukker, vaniljeekstrakt og eggehvite. Hell væsken over de tørre ingridiensene og rør om ordentlig. Spre granolaen jevnt ut på en stekeplate og bak i ovnen i 45 minutter. Rør om forsiktig et par ganger i løpet av steketiden. Ta deretter ut platen og avkjøl i minst 30 minutter før du bryter i stykker granolaen slik at bitene blir så store som du vil ha de. Legg granolaen i en krukke med lokk. Server gjerne granolaen med frisk fersken og yoghurt.

 

Les mer:

Topp 5 mellommåltider

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

  • Behandling av personopplysninger

    Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

  • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
  • Så starter vi!

Så starter vi!