Spis riktig

De beste aspargesoppskriftene

Det våres for aspargesen

På denne tiden av året fylles våre matbutikker av grønne bunter med fersk asparges. Og mange av oss nærmest fråtser i de første rotgrønnsakene som vi kan få tak i. I tillegg til at de er veldig gode er det også en meget nyttig grønnsak. F. eks. så er den meget rik på fiber – og den er en fibersort som magebakteriene bare elsker og i tillegg er den svært mettende. Asparges inneholder folsyre som er viktig for produksjon av blod og både C-vitamin, E-vitamin samt flere B-vitaminer.

Når du har spist smørdampede asparges med parmesan et visst antall ganger er det virkelig på tide å prøve noe nytt!
Her får du tre oppskrifter som gjør at aspargesen kommer til sin rett.

Visste du at…

bare noen få klarer å kjenne at det lukter vondt av urinen når du har spist asparges. Fremfor alt er det kvinner som ikke klarer å gjenkjenne den karakteristiske lukten og det hele har sammenheng med genene våre.

Grønnsaksomelett med asparges og linser

  • 8 egg
  • ½ ts salt
  • Sort pepper
  • 1 ts rapsolje
  • ¼ rødløk, finhakket
  • ¼ rød paprika, finhakket
  • 1,5 dl asparges, skåret i tynne skiver
  • 2,5 dl babyspinat
  • 1 dl kokte røde linser
  • 4 ss revet parmesan

Visp sammen egg og salt i en bolle. Tilsett pepper.

Varm en stor stekepanne og tilsett olje, deretter løk, paprika og asparges. Stekes i 5 min. Tilsett spinaten og linsene. La det stå til spinaten har sunket sammen. Hell alt sammen over i en liten skål.

Senk varmen og hell i eggeblandingen, la den stivne langsomt og før hele den stivnede kanten inn mot midten, slik at den flytende eggemassen kommer ned i pannen. Når den nesten er helt stivnet, hell over grønnsakene og brett sammen omeletten. La den ligge til den stivner.

Kremet aspargessuppe

  • 4 dl hakket sjalottløk
  • ½ ts tørket timian
  • 3 ss hvetemel
  • Salt
  • 1 kg asparges, renset og skjært i cm-lange biter
  • 1 dl kremfløte
  • 2-3 ss sitronsaft
  • 3 ss smør

Smelt smøret i den stor kasserolle. Ha i løk og timian. Og fres til dette blir mykt, cirka 5 min. Tilsett melet og rør om. Ha i aspargesen og 1 liter vann. Salt generøst og sett på lokk. La det koke opp, senk varmen og la det småkoke til aspargesen blir myk, cirka 4 min. Mos suppen med en stavmikser til den blir glatt. Server i skåler og hell forsiktig over kremfløte og sitronsaften i sirkler over suppen.

 

Aspargessalat med ristede grønnsaker

  • 3 zucchini (squash), skåret opp i store terninger
  • 750 gram asparges, renset og skåret i cm-lange biter
  • 1 bondebrød, delt i 3-cm tykke skiver på langs
  • 1 dl olivenolje
  • Salt
  • Pepper
  • 1 sitron
  • 1 dl sorte oliven uten stein
  • 1 dl kapers, uten lake, hakkes
  • 1 dl hakket persille
  • 3 ss rødvinseddik
  • 2 rødløk skåret i båter

Sett ovnen på 200 grader varmluft. Legg løken, zucchini, asparges og brødet på en stekeplate. Hell over olje og bland godt. Tilsett salt og pepper. Settes inn i ovnen, og stek grønnsakene og brødet til de har fått en fin farge og brødet er sprøtt, i ca 25-30 min. Pass på.

Bland oliven, kapers, persille, vineddik og litt mer olje i en stor skål. Skjær brødet i passende biter og del løken opp i enda mindre biter. Bland alt sammen i en dessertskål. Smak til med salt og pepper. Drypp over olivenolje og sitronsaft.

Les mer:

Mer grønnsaker i maten!

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley