Bedre vaner

Våg å hvile

Hvil deg sterk!

 

Å bare ligge på sofaen er sjeldent forlokkende for en trent person. Vi vil ikke hvile bort dyrbar treningstid, men hvilen kan gjøre underverker for treningen din. Hvile behøver heller ikke å bety en helaften på sofaen.

Hvile. Hvordan kjennes det ordet for deg? Mange av oss som virkelig liker å trene har vanskeligheter med å akseptere at det kan være bra, til og med nødvendig og helt avgjørende å hvile iblant. Det kiler i bena så fort vi skriver inn hviledag i kalenderen. Til tross for det vet vi alle at om vi trener intensivt må vi også hvile og hent oss inn igjen. Du har sikkert også opplevd at du plutselig blir kvitt små skavanker i kroppen når du sliter med en infeksjon og blir tvunget til å hvile noen uker. Plutselig forsvinner den ømme skulderen eller det kranglete kneet. Ofte er det jo nettopp det din kropp prøver å si til deg ved å gjøre litt vont – at du trenger hvile, eller i det minste gjøre noe annerledes. Hviler du regelmessig vil du også kunne gi mer når du skal trene hardt.

Men ta det med ro, du trenger ikke å ligge på sofaen i en uke for at det skal regnes som hvile og ordentlig innhenting. Mange av oss har det minst like godt med å legge inn aktiv innhenting nå og da i treningsplanen istedenfor total hvile. Du kan legge inn en eller et par dager med aktiv hvile i uken om du er vant til å trene hardt 5–6 økter i uken. Om du trener mindre trenger du ikke å legge inn like mye hvile, for da kommer hviledagene automatisk. Da kan du i stedet legge inn noen økter med aktiv hvile de dagene når du egentlig skulle hatt en total hviledag.

Hva er da aktiv hvile? Det kan være alt mulig. Du beveger på deg, men på lav intensitet. Bare det å bytte aktivitet og gjøre noe som du ikke pleier å gjøre og som ikke er så tøft fungerer som aktiv hvile. Det kan være for eksempel:

Rehab

Har du noen skavanker som du burde ta hånd om med rehabiliteringsøvelser? Det er lett å gi blaffen i å gjøre slike øvelser når man trener hardt og da er det perfekt å legge disse inn i dagene med aktiv hvile.

Teknikk

Å finkjemme på teknikken i øvelser som du ikke er så god på utsettes ofte til ”det der gjør jeg senere”-økten. Og hvor ofte blir det noe av de? Aldri. Husk å øve på håndstående, knebøy uten vekter eller lette løpestegøvelser under dagene med aktiv hvile.

 

Gåtur

Få i gang sirkulasjonen med en gåtur. Om du vil kan du jo rense hodet med en tur i skogen.

 

Svømme

Nei, å svømme er ikke automatisk lett, men om du svømmer en lettere økt nå og da er det blant det mest skånsomme du kan gjøre samtidig som du får god sirkulasjon i musklene.

 

Bevegelighet

Ta vare på smidigheten og bevegeligheten i muskler og ledd ved å kjøre en egen bevegelighetsøkt eller gå på en lettere yogatime. 

Men hvile handler ikke bare om å hvile noen dager i uken. Kroppen kan iblant trenge en litt lengre hvileperiode og en omstart for at ha de ordentlig bra. En god måte å jobbe hvile inn i din vanlige trening er å periodisere treningen, altså la eksempelvis hver sjette eller åttende treningsuka ha betydelig lavere intensitet enn de andre.

Du kan med fordel passe ekstra på å spise litt mer den uken, og om du har mulighet, sov litt mer enn du pleier. Det kan gi kroppen en omstart som kan gi en ekstra boost i treningen når du øker intensiteten igjen.

[et_social_share]

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

  • Behandling av personopplysninger

    Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

  • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
  • Så starter vi!

Så starter vi!