Bedre Vanor

Dans hjelper jenter som føler seg dårlig

Danseprosjekt i Örebro fikk jenter til å føle seg bra

I flere år har vi lest overskrifter om hvordan det står til med unge kvinner og jenters psykiske helse – og det er ikke munter lesing, tvert imot. Studie etter studie viser at unge mennesker i Sverige, og fremfor alt kvinner og jenter, føler seg dårlig. Så mange som hver 5. jente, og nesten like mange gutter, i alderen 9 år, har en eller annen gang skadet seg selv. Ser man på de som er litt eldre så har hver 10. kvinne mellom 18 og 24 en eller annen gang søkt hjelp for psykiske lidelser.

Dette har selvsagt ført til at utskrivning av psykofarmaka til unge mennesker har økt dramatisk de siste årene. Mange av tilfellene gjelder angst og depresjon, ofte forårsaket av stress og høye forventninger som blir utløst nettopp av stress eller en traume. Mange ganger oppdages problemene for sent og da har selvskadingen allerede begynt.

Men finnes det ikke noe lysglimt i dette mørket? Jo, det finnes forskning som viser at psykofarmaka ikke er den eneste utveien.

Danseprosjektet som ble gjennomført ved Örebro universitet rettet seg mot jenter i alderen 13 til 16 år med ulike depresjons- og smertesymptomer. Jentene fikk delta i et danseopplegg som gikk over 8 måneder med to dansetimer per uke.

– Som instruktør så jeg fort at jentene turte å ta mer plass. De gav meg musikkønsker og stilte seg lenger framme i salen. Som forsker kunne jeg se resultatet i form av høyere egenvurdert helse, mindre smerte, uro, stress og angst, til sammenlikning med vår kontrollgruppe, sier Anna Duberg, forfatteren til avhandlingen som kom i våres.

Bakgrunnen til Danseprosjektet var en rapport som viste at så mange som 40% av svenske jenter på det videregående trinnet led av ulike grader av psykiske problemer og smertesymtomer som magesmerte og hodepine. Smertesymptomene gjorde at mange av de ofte tok smertestillende medisiner som Ipren og Alvedon. Etter studiet var behovet for smertestillende medikamenter nesten borte. Anna Duberg sier at det til dels har å gjøre med at de bevegde på seg

– vi har i tidligere artikler skrevet hvilken effekt trening har på hjernen – men også at det også var noe i ungdommenes liv som var uten krav. De trente ikke for å vise det fram for noen andre, men kun for seg selv.

– Jeg kunne også se hvor viktig det sosiale var for disse jentene, å være inkludert i en sosial setting der man blir savnet om man ikke dukker opp. Det er virkelig back to basics, vi er flokkdyr, sier Anna Duberg.

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetime 

Helt gratis, inviterer vi deg i 60 minutter test trening. Du kan arbeide både i treningsstudioet eller prøv en gruppe øvelse.

Kostnadsfri prøvetime

Fyll ut skjemaet for å be om en prøvetime.

Henter personlige opplysninger…

Du har redan ett aktivt medlemskap och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Du har redan ett konto hos Actic och kan därför inte nyttja Prova på erbjudandet. Kontakta din anläggning om du har frågor kring ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Så starter vi!