Bedre Vanor

Bedre studieresultat og en sunn livsstil

Bedre studieresultat og en sunn livsstil

Som student bruker du hodet mye. En uke kan inneholde forelesninger, eksamenslesing og kollokvier. Det betyr mange timer med stillesittende arbeid. Da er det viktig å ikke glemme å aktivisere kroppen. Men det er ikke bare kroppen som har godt av trening og mosjon. Fysisk aktivitet stimulerer også hjernen og kan bidra til at studieresultatene forbedres.

I hjernen frigjøres det såkalte signalstoffer, for eksempel dopamin og serotonin, som motvirker depresjon og smerte. Hukommelsen, lærings- og konsentrasjonsevnen kan forbedres ved nydanning av celler i hippocampus, et område i hjernen som spiller en rolle for læring og hukommelse. Ved fysisk aktivitet frigjøres endorfiner, som noen ganger kalles kroppens eget morfin, og dette kan bidra til at du føler deg glad og fornøyd.

Undersøkelser og tester som er gjort ved universitetet i Umeå (Sverige), viser at fysisk trening ikke bare trener musklene i kroppen, men forbedrer studieresultater og læringsevnen.

500 studenter fra universitetet i Umeå deltok i undersøkelsen og fysisk aktivitet og studieresultater. 90 prosent av studentene som trente minst én gang i uken, lyktes bedre med studiene enn de som ikke trente. De som klarte seg aller best, var de som trente 3–4 ganger i uken. Ved enda mer intensiv trening sank studieresultatene.

Hvilke faktorer er viktige ved trening?

En rekke faktorer avgjør hvor mye en persons prestasjoner forbedres når den fysiske aktiviteten øker.

Tre viktige faktorer er treningsfrekvensen (hvor ofte du trener), -varigheten og -intensiteten (hvor hard/intensiv treningsøkten er). Disse tre faktorene bestemmer den samlede ”treningsdosen”. Jo høyere dose, desto høyere effekt. Laver doser har også effekt, men i mindre utstrekning.

Frekvens

För att fysisk aktivitet ska ha maximala prestations- och hälsoeffekter måste den ske ofta och regelbundet. Den effekt som ett arbetspass har kan påverka kroppen under flera dygn, sedan klingar effekten av. Därför rekommenderas daglig fysisk aktivitet.

Varighet

Jo lengre aktiviteten varer, desto større effekt har den som regel. I mange tilfeller kan den daglige treningsøkten imidlertid deles opp i flere separate 10–15-minuttersperioder, bare den samlede tiden blir tilstrekkelig lang. En vanlig anbefaling når det gjelder varighet, er 30 minutters aktivitet hver dag.

Intensitet

Jo hardere en treningsøkt er, desto større er vanligvis prestasjons- og helseeffekten, selv om altfor intensiv trening kan føre til dårligere effekt. Det ser ut til at man oppnår gode helseeffekter allerede ved lavere intensitet. (Kilde:
FYSS- statens folkhälsoinstitut)

Tips for å komme i gang
 • Start i det små – anskaff for eksempel et skrivebord som kan heves senkes, eller strekk litt på beina hver halvtime hvis du sitter mye foran en PC.
 • Tenk på hva du vinner på å bevege deg. Det gir motivasjon.
 • Prøv deg frem. Tren på en måte du liker, og som føles bra.
 • La kroppen venne seg til den økte aktiviteten. Start med korte perioder og lav intensitet, for eksempel en 10 minutters gåtur. Øk deretter gradvis.
 • Sett av tid til trening. Det kan hjelpe deg med å etablere en treningsvane.
 • Tren med venner. Det er lettere å komme i gang med litt drahjelp. Omgås, tren og ha det hyggelig sammen. Treningssenteret er et utmerket møtested.

(Kilde: www.vardguiden.se)

[et_social_share]

En personlig trener kjenner deg godt

Personlig trener

Tenk deg å ha en person som kun tenker på hvordan nettopp din trening kan bli morsommere og mer effektiv. Som heier deg frem når du føler deg litt umotivert, og jubler sammen med deg når du når målene dine. Det kan du få hvis du skaffer deg en personlig trener.

Vil du vite mer?

Smiley

Kostnadsfri prøvetrening

Henter personlige opplysninger…

Du har allerede et aktivt medlemskap hos oss og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Du har allerede en konto hos Actic og kan derfor ikke benytte deg av Gratis prøvetrening tilbudet. Kontakt ditt treningssenter hvis du har spørsmål om ditt medlemskap!

Skriv inn et gyldig fødselsdato

Du kan dessverre ikke kjøpe medlemskap siden du er under 18 år. Hvis du tar med en forelder eller ansvarlig betaler over 18 år til treningssenteret, hjelper vi deg med å få satt opp et medlemskap.

Actic Norge har 22 treningssentre hvor du kan bli kjent med din nye treningskompis. Vi tilbyr deg 7 dagers prøvetrening helt kostnadsfritt! Du kan trene styrke og kondisjon på senteret eller teste ut en gruppetreningstime. 20 av våre sentre har også basseng som inngår i treningskortet ditt. Velkommen inn!

 • Behandling av personopplysninger

  Vi behandler dine personopplysninger med det formål å administrere din avtale med oss, for å forbedre våre tjenester og for å gjøre at din opplevelse hos oss blir så god som overhode mulig. Les mer om vår personopplysningspolicy og medlemsvilkår.

 • Jeg har lest og akseptert Actic sine vilkår
 • Så starter vi!

Så starter vi!